30/6/10

Στα δικαστήρια ο Jimmy Page

Μήνυση έκανε στον κιθαρίστα των Led Zeppelin, Jimmy Page, ο άνθρωπος που ηχογράφησε πρώτος το “Dazed And Confused”. Ο αμερικάνος folk τραγουδιστής Jake Holmes ισχυρίζεται ότι οι Zeppelin παραβίασαν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, μιας και η δική του εκδοχή στο κομμάτι κυκλοφόρησε δυο χρόνια πριν από αυτή των Zeppelin.
Η όλη ιστορία έχει ως εξής: το 1967 ο Holmes ηχογράφησε το “Dazed And Confused” για τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “The Above Ground Sound”. Το ασυνήθιστο ήταν ότι όλος ο δίσκος ηχογραφήθηκε χωρίς τύμπανα, δηλαδή μόνο με κιθάρα, μπάσο και φωνητικά. Στις 25 Αυγούστου ο Holmes έπαιξε ως support στους The Yardbirds (στους οποίους έπαιζε ο Page) στη συναυλία που έδωσαν ση Νέα Υόρκη. Οι Yardbirds ενθουσιάστηκαν με το κομμάτι, που αποφάσισαν να ηχογραφήσουν τη δική τους εκδοχή, η οποία ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια.
Όταν οι Zeppelin ηχογράφησαν το κομμάτι για τον πρώτο τους δίσκο, οι στίχοι και η μουσική είχαν αλλάξει τόσο πολύ που ως συνθέτης αναφερόταν ο Page. Ο Holmes είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Page, αλλά χωρίς τύχη. Παρόλα αυτά αρνούνταν να προβεί σε νομικές ενέργειες – μέχρι τώρα.
Ακόμα και αν κερδίσει ο Holmes τη δίκη, λόγω κάποιων νομικών τερτιπιών, μπορεί να διεκδικήσει χρήματα μόνο για τα τρία τελευταία χρόνια και όχι για το διάστημα από το 1967 μέχρι σήμερα.